Kendi bilgisayarımızı sunucumuz gibi yapıp PHP kodlaramızı derleyip çalıştırabilmek için Apache, Mysql ve PHP kurmamız gerekiyor.
Şimdi kurulumlarımızı bebarerce gerçekleştirelim ve “Merhaba Dünya“mızı yazalım. Kurulumlarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra işin yorucu kısmı bitmiş geriye sadece eğlence kısmı kalmış olacak.
Bu üç kurulum seni zorlayacaksa direk buraya tıklayıp basit ve hızlı bir şekilde Wamp Server‘i kurup üçü bir arada PHP serverini oluşturabilirsin. Ama sana tavsiyem üçünü normal bir şekilde kurman, bu sayede PHP’nin çalışma mantığını daha iyi anlamış olursun. Yazının devamı…
Etiketler: apache kurulumu merhaba dünya mysql kurulumu nasıl yapılır php kurulumu php server kurulumu
PHP kısaca web tabanlı bir programlama dilidir. Eskiden açılımı “Personal Home Page” yani Kişisel Anasayfa iken günümüzde gelişmesi ve daha iyi anlam kazanması ile “PHP: Hypertext Preprocessor” yani Üstün Yazı Önişlemcisi olmuş.
Diğer web tabanlı dillere göre onlarca avantajı olan ve günümüzde en popüler dillerden birisi. İnternet üzerindeki durağan sabit yazılara dinamiklik katmamızı sağlayan bir web tabanlı dil olan PHP, en iyi performansı MYSQL veritabanı ve linux işletim sistemi ile gösterir.
Avantajları
- PHP hemen hemen her platformda çalışabiliyor. PHP aynı kod temelini kullandığı için, UNIX, Windows (95/98/NT/2000) ve Mac OS dahil olmak üzere 25 platformda derlenip kurulabilir. Kodlar aynı olduğundan script’ler platformdan bağımsız olarak çalışacaktır.
- PHP, uzantı alabilmektedir. Uygulamanın içerisinde yer alan çekirdek motor (Zend tarafında yazıldı), bir dizi asal kod modüllerinden ve kod uzantılarından oluşmaktadır. Bu nedenle programcılara PHP uzantıları yaratarak bazı özel işlemlerini yapabilmeleri için iki seçenek sunuluyor; ya uzantı modüllerini yazarak uygulanabilen bir derleme yapmak, ya da PHP’nin dinamik yükleme mekanizmasıyla yüklenebilecek uygulanabilir uzatmalar yaratmak.
- PHP pek çok HTTP server arayüzü barındırıyor. PHP Apache’ye, AOL server’a, Roxen ve THTTPD’ye doğrudan yüklenebiliyor. Alternatif olarak CGI modülü olarak da kullanılabilir.
- PHP pek çok veritabanı arayüzü bulunduruyor. PHP, MySQL, MS SQL, Oracle, Informix, PostgreSQL ve diğerleriyle doğrudan çalışabiliyor. Bunlar ikili sayı düzenindeki arayüzlerden oluşmaktadır ve bu çözümler için veritabanının desteklenmediği yerlerde ODBC desteği sağlıyor.
- Bir PHP kullanıcısı herhangi bir kütüphane için arayüz oluşturmakta zorluk çekmez. Pek çok kullanıcı bu yolu seçmiş, grafik rutinleri, PDF dosyaları, Flash Movie’leri, Cybercash cetvelleri, XML, IMAP, POP ve diğerleriyle ilgili modüller bulabilmiştir.
- PEAR, PHP’nin uzantısı ve Add-on deposudur. Pear, Perl için geliştirilen CPAN’e benzemektedir. Halen başlangıç aşamasında olmasına rağmen PEAR, PHP’nin kurulumuyla birlikte gelecek bir dizi PHP script’ini kullanıma sunmaktadır.
- PHP bir açık kod uygulamasıdır ve pek çok profesyonel kullanıcı için çok şey ifade etmektedir. Basitçe açıklamaya çalışırsak PHP kullanıcıyı, çalışmayan uygulamalar için üretici firmanın keyfini beklemekten, her yıl sistemini belli paralar ödeyerek güncelleme zorunluluğundan kurtarmaktadır.
kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Php#Avantajlar.C4.B1
1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP günümüzde halen geliştirilmesine devam edilmekte. En son sürümü PHP5 olmasıyla beraber tamamen açık kaynaklı ve ücretsizdir.
Yazının devamı…
Etiketler: nasıl yapılır php ile neler yapılamaz php ile neler yapılır php ile yapılmış siteler php nedir php siteler