RSS

PHP dersleri

75 19 Kasım 2012 ~ Musa Avcı — Genel

PHP serüvenlerine ilk başladığım zamanlarda, sıfırdan PHP öğrenmek isteyen birileri için kaynak olabilmeyi hedefliyordum. Şuan bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Ortalama olarak bu dili öğrenmek isteyen birisi için türkçe başlangıç alternatifi olabilecek bu sitede anlatmaya çalıştığım dersleri bir yazıda sırayla toparlayıp sunma zamanı geldi.

PHP öğrenmek isteyenlerin, kendimce başlangıç, orta ve ileri diye derecelendirmeye çalıştığım bu PHP derslerini takip ederek bu alanda başarıya ulaşacaklarına inanıyorum.

İleri seviye derslerin az olması biraz benim konuları hep ortalama görmemden ve bir de temel konuları anlatmadan ileri seviye mevzulara girmek istemiyor olmamdan kaynaklanıyor, fakat bundan sonra daha fazla ileri seviye serüvenleri okuyabilirsiniz.

İçerikler tamamen ücretsiz ve site tamamen reklamsız olup; tek amacı bu alanda birilerine fayda sağlayabilmektir. Burada yazanları dilediğiniz gibi paylaşabilir, yazılmamış olanları da sorarak öğrenebilir ya da yazılmasını önerebilirsiniz.

Bir başka PHP serüveninde görüşmek üzere.

Etiketler:

Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.

"PHP dersleri" yazısı için 75 yorum yapılmış.

  1. İlker Aksoy dedi ki:

    PHP derslerini merakla takip ediyor, bu camiaya olan katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

  2. Phpci dedi ki:

    Öncelikle bu siteyi açtığınız için teşekkür etmek isterim. İleri düzey dersleri de dört gözle bekliyoruz. İlk olarak önceden vermiş olduğunuz sınıf(class) anlatımını biraz daha detaylandırıp kullanımı üzerine ayrıntılı örnekler verirseniz sevinirim. Başarılar…

  3. yetkili servis dedi ki:

    yardımlarınız için tessekkürler .

  4. web tasarım dedi ki:

    Derslerinizi çok başarılı ve eğitici buluyorum. Teşekkürler.

  5. […] seviye başlıkları altın da PHP öğrenmek isteyen kullanıcılarına dersler veriyor. Ders listesine mutlaka göz atmalısınız. Sitenin özellikle sevdiğim tarafı standart ve kalıplaşmış eski […]

  6. Tugay96 dedi ki:

    Çok Başarılı tşkrler Devamını Bekliyoruz 🙂

  7. mutfak tezgahı dedi ki:

    bu çok yararlı bir bilgi teşekkürler

  8. bende çok başarılı buldum gerçeken teşekkürler

  9. Web tasarım dedi ki:

    Çok faydalı bilgiler teşkkürler paylaşım için.

  10. cami bey dedi ki:

    Netteki en ayrıntılı bilgi kaynaklarından biri php hakkında merak ettiğim bir şey olursa buraya bakıyorum teşekkürler elinize sağlık

  11. gokhan81 dedi ki:

    Musa kardeş çok güzel işler yapıyorsun. Allah başarını daim etsin. bizler için önemli bir kaynaksın ellerine sağlık herşey için teşekkürler.

  12. Mehmet Ayaz dedi ki:

    Php ile ilgili bir konuyla alakalı araştırma yaparken denk geldim sitenize ve çıkamadım 🙂 Paylaşımlarınız gerçekten benim gözümde altın değerinde, emeğiniz için çok teşekkür ederim. Ayrıca yeni yazılarınızı merakla bekliyorum 😉

  13. çalışma izni dedi ki:

    Elinize sağlık sevgili kardeşim. Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

  14. prefabrik ev dedi ki:

    emeğinize sağlık…

  15. paylaşımıznız için teşekkürle. takip ediyorum sizi yazılarınız gerçekten bilgi verici

  16. mutfak tezgahı dedi ki:

    Çok güzel paylaşım teşekkürler.

  17. kadir dedi ki:

    eline saglık usta

  18. Php derslerinizi çok faydalı buluyorum. Web siteniz sayesinde kendimi geliştirme imkanı bulunuyorum.

  19. Vale dedi ki:

    Paylaşım için teşekkür ederim. Blogunuzu yakından takip ediyorum ve beğeniyorum. Başarılarınızın devamını dilerim…

  20. galvaniz dedi ki:

    Sizden bir ricam var. Acaba Php’de curl kütüphanesinin geniş anlatımını yapabilimeniz mümkünmüdür ? İnternette istediğim tarz bir yazı bulamadım. Konuyu bir türlü anlayamadımda.

  21. Mehmet dedi ki:

    Selamun Aleyküm 3 Gündür Sizi Takip Ediyorum Hocam.
    Bugun PHP Mail Formu Yapımına Geldim.
    Merak Ettiğim Şeyler Vardıda Hocam
    Hocam Ben merak Ediyorum Sen Bize Ders Veriyorsun.
    Vebizim PHP Öğrenip Faceye Youtube yahooya rakip çıkma HEDEFLERİMİZ Var senin Bize Ders Vermene Rağmen Sen neden Yapmıyorsun yani sen yapamıyorsan biz nasıl yapacağız
    Ben tüm dilleri öğrenmeye çalıştım hepsinden %20 öğrendim
    ve benim ders aldığım herkese sordum bu soruyu kimse cevap VERemedi
    CEVABINI VERİPTE BENİ SUSTURMANIZ DİLEĞİ İLE!!!!

    • Musa Avcı dedi ki:

      Aleyküm selam,

      Öncelikle ilgin ve yorumun için çok teşekkürler.

      Bizim de hedeflerimiz var tabii ki, ama maşallah senin hedeflerin bayağı yüksek 😀 ve inşallah başarırsın.

      Senin de zamanla fark ettiğin gibi ilgilendiğimiz alanlarda tecrübe edindikçe hayallerimiz de değişmeye başlıyor. Konuyla alakalı çocukluktan örnekler verebilirim; Çocukken uçmanın, süper kahraman olmanın hayallerini kurarız, ama büyüdükçe ve hayatı tanıyıp tecrübeler edinmeye başlayınca artık hedefimiz uçmak değil LYS’den yüksek puan yapıp güzel bir üniversitede sivil havacılık bölümünü kazanmak, daha detaya indikçe matematik ve fizik konusunda kendini geliştirmek gibi şeyler oluyor.

      Sorduğunuz soru çok geniş kapsamlı ve bir çok sebebi olan bir mevzu olduğu için bir çok kişi cevap vermemiş olabilir. Ben de bu nedenle sadece bir kısımdan yaklaşmaya çalışacağım. Bu alandaki 6 yıllık tecrübemin sonunda artık Facebook’a sıradan herkesin girdiği ya da baktığı gibi bakamıyorum. Yüz binlerce sunucu, bir sürü datacenter, binlerce kişilik ekip, devasa gelirler ve yatırımlar. Arkasında bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz onlarca yazılım ve yine onlarca farklı sunucu tipleri barındıran bir sistem. Biz şuan 2-3 sunucu ile entegre çalışma konusunda çalışmalar yapıp sorunlar yaşıyorken Facebook’a rakip olma hedefim olsa bile daha başta kendim inanmakta zorluk çekerim.

      Facebook’un kullandığı sistemlerin, yazılımların adını bile yeni duyuyorken ona rakip olmayı zor hedeflerim. Bunun yerine tüm bu duyduğum ve araştırdığım sistemlerin hepsini öğrenip kendimi geliştirmeyi hedefliyorum. Örneğin Memcache, Varnish, Cassandra ve daha nicesi (bkz: http://royal.pingdom.com/2010/06/18/the-software-behind-facebook/)

      Sonuç olarak da; evet burada birilerine PHP konusunda öğrendiklerimin zekatını vermeye çalışıyorum, fakat öğretmenin haricinde hiç bir şey yapmıyor da değilim. Facebook kadar olmasa da Türkiye’nin popüler haber sitelerinden birisinde yazılım geliştirici olarak çalışıyorum. Ve yukarıda da bahsettiğim gibi şuan kendimi bu alanda daha da geliştirmeyi hedefliyorum ve sonrasında ise daha sağlam adımlarla soru işaretleri olmadan yeni daha büyük hedefler edinebileceğime inanıyorum ve sizlere de bunu öneriyorum.

      Ama yanlış anlaşılmasın, hedef tabii ki her zaman büyük olması lazım. Yani hedef belirlemenin bir kaç farklı metodu var. Sen çok yüksek bir hedef belirlersin ve bu benim yukarıda saydıklarım senin asıl hedefine ulaşmaktaki adımlardan birisi olur. Benim burada anlatmaya çalıştığım metot; başta gerçekçi hedefler belirleyip bu hedeflerde başarılı olup daha büyük hedeflere güvenle yelken açmak diyebiliriz.

      Hedefinize ulaşmanız dileğiyle.

  22. Prefabrik ev dedi ki:

    Çok faydalı bir makale takipteyim.

  23. Muhammed dedi ki:

    Çok iyi işler yapıyorsunuz. Emeğinize sağlık, severek takip ediyor/ettiriyorum.

  24. serdar dedi ki:

    musa bey merhaba ben uzman olarak c# asp.net programcısıyım bunun yanı sıra client tarafında da iyiyimdir,php merak saldım ancak visual studio gibi editor bulamadım intellisense destekleyen iyi bir editor tavsiye edermisiniz,ve örneğin c# asp.net de client server tarafı vardır,html başka yerde server kodları başka yerde yazılır php de bu varmı ? yoksa html kodlarıda server kodlarıda tek bir alandamı yazıyorsunuz teşekkürler

    • Musa Avcı dedi ki:

      Merhabalar, şu yazıda başarılı PHP editörlerinden bahsetmiştim. İlk sıradaki Sublime Text’in CodeIntel eklentisi ile intellisense desteği sağlayabilirsiniz.

      Maalesef PHP’de ASP.NET’te ya da Xcode’da olduğu gibi temelinde MVC yapısı bulunmuyor. Fakat bunun için çok harika frameworkler mevcut. Ben bu iş için de Laravel’i öneriyorum.

  25. teşekkür ediyorum çok güzel bilgiler var.

  26. Cenk dedi ki:

    Eywallah kardeş sade net bir anlatım olmuş yeni başlayanlar için gerçekten güzel bir kaynak

  27. Prefabrik dedi ki:

    Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgilerden dolayı

  28. mustafa dedi ki:

    Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Allah sizden razı olsun.Eğer php yi tam olarak öğrenirsem deneme sınavı scripti yazarak öğrencilere faydalı olmak istiyorum.

  29. lqar dedi ki:

    tesekkurler cox yaxsi dersliklerdi

  30. sameycan.com dedi ki:

    güzel bir tema ve dersleriniz çok iyi

  31. emre dedi ki:

    ayrıntılı değil 🙁

  32. Dersleriniz çok kaliteli ve bize çok şey kattı diyebiliriz. Yazılarınızın ve derslerinizin devamı dileğiyle, iyi çalışmalar.

  33. Webmaster Bloğu dedi ki:

    güzel ders teşekkürler

  34. tolga duman dedi ki:

    Merhaba çok değerli Musa kardeşim. “Burada yazanları dilediğiniz gibi paylaşabilir, yazılmamış olanları da sorarak öğrenebilir ya da yazılmasını önerebilirsiniz.” Demişsiniz.

    Buna dayanarak şöyle bişey sormak istiyorum. Benim yapmış olduğum bir HTML site var. Şimdi bu siteyi site sahibi kendisi güncellemek yeni sayfa eklemek yada var olan sayfaların içeriğinde değişiklik yapmak istiyor. Kısacası bu HTML siteye sadece mevcut sayfaların içeriklerini değiştirebilmek ve yeni sayfa ekleyebilmek için bir yönetim paneli yapmam gerekiyo. Fakat bu konuda pek fazla hatta hiç denecek kadar bilgi sahibiyim. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Bu konu acil bir konu. Pratik bir çözüm yolu varmı?. Pratik bir çözüm yolu yoksa PHP ye hangi konudan başlayarak bu yönetim paneli olayını çözerim. Çok acil olarak soruma cevap verip mesaj yazarsan sevinirim.

    Teşekkür eder başarılar dilerim.

  35. PHP Dersleri dedi ki:

    Arşiv için teşekkürler.

  36. PHP Dersleri dedi ki:

    Elinize sağlık çok güzel anlatımlarınız var.

  37. Kemal dedi ki:

    Selamlar,
    Uzun süredir internet üzerinden çeşitli programlama derslerini takip etmekteyim. Bugüne kadar gördüğüm en sade ve anlaşılır konu anlatımı olmuş. Özellikle anlatım tarzınızdaki samimiyet konuya daha iyi motive olmayı sağlıyor. Emeklerinize, ellerinize, aklınıza sağlık.

    Teşekkürler

  38. muhsin dedi ki:

    kardeşim sunduğun hizmet çok faydalı başarılarının devamını diliyorum

  39. Powerbank dedi ki:

    Hocam elinize sağlık güzel paylaşım olmuş…

  40. Abdullah dedi ki:

    Dersleriniz çok anlaşılır,güzel ve eksiksiz yalnız bir konu eksik kalmış sanki PHP ile admin paneli oluşturma ve admin paneli içerisinde sayfa oluşturma,sayfa istatistikleri gibi bölümler.Bu konuyu da anlatırsanız çok memnun olurum şimdiden Teşekkürler.

  41. Efsane dedi ki:

    Muhtesem bir site.. Javayi ogrenmek bir hayli zamanimi almisti, fakat o kadar basit anlatiyorsunuz ki, Javada bile dogru duzgun anlayamadigim konulari daha iyi anliyorum PHP ile.. Allah hizmetinizi artirsin, guzel isler nasip etsin 🙂

  42. Bu yararlı güzel konu için teşekkür ederim.

  43. Gökhan dedi ki:

    Php ile masaüstü yazılım geliştirmek mümkün mü ? Bu konuda bi yazı paylaşır mısınız.

  44. Kenan dedi ki:

    Iyi günler. PHP kodlamayla ilgili sunucu yükü ve nasıl aşağı çekilebilir hakkında bir yazı yazarmısınız? Sitenizde bulamadım.

  45. Dadash dedi ki:

    Men Azerbaycandan sizi salamliyiram. Cox sagolun derlere gore

  46. Yusuf Ince dedi ki:

    Tesekkürler

  47. Mayap dedi ki:

    Çok güzel kısa ve aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz. Teşekkürler.

  48. mert dedi ki:

    efendim ben sadece html 5 css ve çok azda olsa java script biliyorum bana asp dediler vb script dediler asp.net dediler ama ben php diline hiç birşeyi deyişmem sizce ne yapmalıyım

    • Musa Avcı dedi ki:

      PHP serüvenleri blogunda size “PHP değil asp.net öğrenin” dememi beklemiyorsunuz sanırım 😀 Fakat o programlama dilleri ile de giriş seviyesinde çalışmalar yapıp bilgi sahibi olmanızı öneririm; bir çok konuda bilgi sahibi olun, fakat bir konuda uzmanlaşın. Bu tarz çalışmalar zaman kaybı yerine size yeni bakış açıları ve tecrübeler kazandırmış olur. Zaten bu dilleri denediğinizde kendiniz de bu sorunun cevabını verebilecek konuma ulaşırsınız. Çalışmalarınızda başarılar, mutlu kodlamalar!

  49. mert yakıştır dedi ki:

    selam
    php
    derslerine bu bloktan çalışıyordum fakat bilgisayarıma format attıktan sonra
    wamp server dll hatası vermeye başladı ne yapabilirim teşekkürler

    • Musa Avcı dedi ki:

      Hata mesajını Google’da aramayı deneyin, o sorunla başkalarınında karşılaştığına ve sorunun çözümüyle alakalı sonuçlar bulacağınıza eminim.

  50. Mert dedi ki:

    sizin belirttiğiniz kullanıcı girişli form dersindeki kodları giriş.php kontrol.php şeklinde oluşturup kodları yapıştırıyorum fakat giriş yap butonunca basınca bilgileri kontrol.php dosyasına göndermiyor hatta hiç bir şey yapmıyor acaba sunucumdamı hata var dedim ve dosyaları kendi hostuma attım byethost15.com hostuma attım fakat çalışmadı ne yapmalıyım hem wamp hemde byethost15.com sunucusunda çalışmayınca ne yapmam gerektiğini sormak istedim şimdiden teşekkür ederim.

  51. ömer dedi ki:

    emeğinize sağlık çok eğitici

  52. Mert Yakıştır dedi ki:

    ben kullanıcı girişli siteler oluşturuyorum
    fakat yanlış şifre girildiğinde lütfen giriş yapın diyor fakat alt satırlarda çıkış yap diye html linki gösteriyor doğru şifre girilmeden html kodlarını gizliyebilirmiyim
    ayrıca şimdilik pek bir ciddi işim olmadığı için metin belgesini veri tabanı olarak kullanabilirmiyim veya excel’i

  53. Abdullah dedi ki:

    wamp yerine xammp kullansak sorun olur mu ?

  54. Enes dedi ki:

    Hocam ileri duzey derslerini dort gozle bekliyoruz, ellerinizie saglik

  55. mehmet dedi ki:

    yanış anlamasan bir sorum iki sorum olacak birincisi bu siteyi kebdin mi kodladın ikincisi bu siteye bukadar çok ziyaretçi gelmesini ne fici çabaların oldu reklamı sitenin içeriyi iyi olmasndan mı

    • Mert dedi ki:

      Site de wordpress kullanılmıştır ki mantıklısı olanda budur. Ortada hazır yapılmış birşeyi kullanmak varken onu sıfırdan yazmak gereksiz olur.

      • Musa Avcı dedi ki:

        benim yerime cevaplamışsınız teşekkür ederim. Reklam konusunda da herhangi bir çalışmam olmadı, sitenin yaşının ve içeriklerin etkisinin olduğunu düşünüyorum.

  56. mehmet dedi ki:

    peki wordpress ile sosyal ağ yapılırmı

  57. ahmet esen dedi ki:

    Konular ve yol gösterme açısından gerçekten çok güzel iş yapıyorsunuz.

  58. ŞAHİN ANLİ dedi ki:

    çok güzel teşekürler

  59. Emine dedi ki:

    Harika ve özverili anlatımınız, emeğiniz için TEŞEKKÜRLER…

  60. Zekeriya Yavuz dedi ki:

    Paylaşımlar için teşekkür ederim.Sizin sayenizde birçok şey öğrendim.

  61. Cami Isıtma dedi ki:

    Konular ve yol gösterme açısından gerçekten çok güzel iş yapıyorsunuz.

  62. ugurcan dedi ki:

    emeğinize sağlık

  63. eren dedi ki:

    Merhaba, php öğrenmeye yeni başladım ve bu sitedeki anlatım benim öğrenme becerime çok uygun.fakat sormak istediğim birşey var konular güncel mi?(kullanılmayan eski methodlar ya da php 7.3’e kadar olan yenilikleri kapsıyor mu)

  64. Serhat A. dedi ki:

    dersler için çok tesekkur ederim gercekten cok ama cok faydalı yeni baslayan kullanıcılar için .. bu sebepten dolayı wappler.io adresini de incelemenizi önemle tavsiye ediyorum .

  65. cemal dedi ki:

    her şey çok güzel tebrik ederim çok güzel anlatmışsınız fakat öncelikle ben bu işe yeni başladım ve buraya kadar herşey çok güzel gidiyor ama gelelim ben bunları uygulamalı nasıl yapacğım apche kurdum php localhost üzerinden kendimin belirlediği bir dosyada .php uzantılı text dosyaları ile çalışıyorum browser üzerinden kontrol ediyorum düz yazı şeklinde herşey çıkıyor bunu nasıl bir site haline getireceğim onu anlayamadım

  66. bluee dedi ki:

    çok teşekkürler, iyi içerik

  67. Cami Halısı dedi ki:

    Öncelikle teşekkür ederim. Cami Halısı sektöründeyim ve sizlerin sayesinde kendi sitemi kendim yapabiliyorum sorunlarımı adam akıllı bir şekilde çözebiliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir