PHP sunucunu oluştur ve kodlamaya başla
Kendi bilgisayarımızı sunucumuz gibi yapıp PHP kodlaramızı derleyip çalıştırabilmek için Apache, Mysql ve PHP kurmamız gerekiyor.
Şimdi kurulumlarımızı bebarerce gerçekleştirelim ve “Merhaba Dünya“mızı yazalım. Kurulumlarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra işin yorucu kısmı bitmiş geriye sadece eğlence kısmı kalmış olacak.
Bu üç kurulum seni zorlayacaksa direk buraya tıklayıp basit ve hızlı bir şekilde Wamp Server‘i kurup üçü bir arada PHP serverini oluşturabilirsin. Ama sana tavsiyem üçünü normal bir şekilde kurman, bu sayede PHP’nin çalışma mantığını daha iyi anlamış olursun.
Apache Kurulumu
İlk olarak Apache’yi buradan indiriyoruz. (11 MB) O inerken bende biraz Apache nedir, ne işe yarar onlardan bahsedeyim.
Apache Nedir ?
Apache projesi güvenliği, ticari dereceli, özellikli ve kaynak koduna bedava ulaşılabilir bir web sunucu uygulamasını amaçlayan işbirlikçi yazılım geliştirme çabasıdır. Proje dünya üzerinde iletişim, plan ve geliştirme için Web ve interneti kullanan gönüllüler grubu tarafından yönetiliyor. Bu gönüllüler Apache grubu olarak bilinirler. Buna ek olarak yüzlerce insanda bu projeye düşünce, kod ve belge katkısı yapar. Bu belge Apache Grubunun tarihini tanımlamak ve katılımcılarını tanımayı hedefler.kaynak: belgeler.org
İndirdiğimiz “.MSI” uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz ve kuruluma geçiyoruz. Kurulum biterken bizden bir takım bilgiler isteyecektir. Domain adı gibi vs. localhost yazıp geçmeniz yeterli olacaktır.
Kurulum bittikten sonra Apache’mize start veriyoruz, browser’imizin adres satırına http://localhost/ yazdığımızda karşımıza “It works !” yazısı geliyorsa Apache’miz sorunsuz bir şekilde kurulmuş ve çalışıyor hayırlı olsun. Sona bir adım daha yaklaşmış oluyoruz.
Php Kurulumu
İlk olarak buradan PHP’nin en güncel versiyonunu indiriyorsun (Yaklaşık 13 MB). İndirme tamamlandıktan sonra PHP’yi Apache’ye tanıtıp ilk çalışmanı gerçekleştirmeye başlayabilirsin.
Önce tar.gz(.rar) dosyasını açarak içindei dosyaları dışarı çıkartıyoruz.
Apache’mizi durduralım üzerinde işlemler yapacağız çünkü. Apache klasörümüze gidiyoruz. içerisinden Conf klasörü ve httpd.conf’ u buluyoruz, Notepad yardımı ile acıyoruz. Conf dosyamızı ve en alt satırına
LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
Ekliyoruz tabi c:/php/php5apache.dll olması gerek rar dan cıkan php dosyalarınızı c’ye kopyaladığınız zaman bir problem kalmayacaktır.Daha sonra c:/php/*.dll yani php klasorundeki tüm dll uzantılı dosyaları kopyalıyoruz ve c:/windows/system32 içerisine kopyalıyoruz.
Ardından tekrar c:/php içerisine dönüyoruz php.ini-development buluyoruz adını değiştiriyoruz php.ini olarak ve bunuda c:/windows içerisine atıyoruz ve apachemize start diyoruz. Phpmiz de kurulmuş olmaktadır hayırlı olsun!
Mysql Kurulumu
Mysql’in de en son sürümünü buradan inirip kuruyoruz. Mysql de kendiliğinden kurulacaktır. Kurulum sonunda bizden Mysql kullanıcı adımızı ve şifremizi soracaktır, onları yaztıktan sonra bitiriyoruz.
Apache, Php ve Mysql tamamdır. Artık her şey hazır PHP’ye merhaba demeye çok az kaldı.
Php IDE
Benim size tavsiyem. Eclipse PHP IDE hatalarmızı anlamamızda bize daha iyi yardımcı olmaktadır. Tabi çeşitli php ide’leri bulunmaktadır. Zend, Dreamweaver vs gibi.
Evet artık sonlara geldik. IDE’mizi yeni bir php dosyası oluşturuyoruz.
yazıp c:/apache/htdocs içine kaydediyoruz ve en son olarak browser adres bölümüne http://localhost/dosyaadimiz, index.php yatıysanız eğer gerek yok dosya adı yazmanıza direk http://localhost yazmanız yeterlidir.
Daha nice PHP serüvenlerine …
Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.
[…] sunucu kurma işini ister ayrı ayrı yaparak istersende kısa ve temiz yoldan Wamp Server'i kurarak […]
apache linkini direk dosya link verseydin 😀 site biraz karmaşık hangisini indirceğimi şaşırdım
devam orhanım 🙂
Herşeyi devletten beklemek olurmu hiç hahanım 🙂
Phpmyadmin kurmadık sanırsam onuda kurmak gerek çünkü habikere cmd den kod girmek istemiyorsunuzdur bu 1 🙂
PHP IDE olarak hızlı ufak değişiklikler yapacağınızda notpad++’dır ki kod işaretlemesi ve renklendirmesi ile ünlüdür çok kullanışlıdır buda 2 di.
Yazı yine güzel olmuş tebrikler buda 3
😀 saol görkemcim
ben server olarak Wamp’ı, editör olarakta PHP Designeri öneriyorum ama o meret de ücretli, o yüzden alternatif olarak da daha kullanmaya fırsatım olmayan Eclipse’yi öneriyorum
[…] Kendi PHP sunucunu oluştur ve kodlamaya başla. […]
açıklamanızdan ötürü sizlere teşekkür ediyorum başarılı bir anlatım olmuş başkangıç seviyesi için gayet başarılı anlatılmış tebrik ederim .
Codelobster programı ile kodlamaları kolaylaştırabilirsiniz arkadaşlar
Bu kadar çöp web adresinin içinde işe yarar bir şey bulmak bayağı zorlamıştı beni, neredeyse vazgeçecektim . Demek ilk ogretmeni sevmek gerekiyormuş
ben php öğrenmeye başlayacağım. bana bu konu da c ve c+ öğren dediler sizce php mi yoksa c mi?
Anlatım gayet akıcı ve güzel olmuş, teşekkürler.
.. “c:/php/php5apache.dll” dosyası bende çıkmadı
ama “c:/php/php5.dll” isimli bir dosya var aynı dosyamı yoksa içerik mi eksik ?
evet aynı dosyalar sürüm güncellemesi falan ondan olmuştur
.. bilgi için teşekkürler, cevap verdiğiniz için de
Siteniz gerçekten çok güzel detaylara çok iyi deyinmişsiniz çok faydasını görmeyi umarak takip ediyorum sizi başarılarıızın dewamını dilerim iyi günler..
bu apache için verdiğiniz linkde hangisini indiriyoruz acaba?
Merhabalar; Bu Linkler Macbook İçin De Geçerli Midir Peki?
Mac için Mamp kurabilirsiniz.
peki bundan sonraki anlatımlar için sorun yaşar mıyım? Yani sizin windows için anlattığınızla mamp arasında büyük fark var mıdır ?
beyler 2015den geliyorum şimdi bunu kullansam gene öğrenebilir miyim bu dili?
Apache Kurulum Linkini Bulamıyorum yardımcı olabilicek var mı acaba ? Not : Pc 64 Bit bi sıkıntı olur mu
https://www.apachelounge.com/download/ buyur hocam rardan çıkar apache klasörü içinde
Çok teşekkürler.
apache link hangisi sayfa çok karışık
abi anlatımın iyi ama linkler çok karışık biraz yardımcı olabilir misin?
Apacheyi indiriyorum ama winrar olark iniyor ve setupu yok.Ne yapmalıyım?
su kurulum kismini daha detayli anlatirmisin
ph ide kısmını anlayamadım eclipse yi indirdikten sonra ne yapıyoruz