PHP’ye başlıyoruz
PHP’ye başlamaya hazır mısın? Başta eğer önceden PHP dışında bir programlama dili öğrendiysen PHP öğrenmekte hiç zorluk çekmeyeceğine garanti verebilirim. Ama eğer PHP, programlama alanında ilk deneyimin olacaksa bu seferde gerçekten iyi bir dil ile başlangıç yapıyor olduğunun garantisini verebilirim.
Önce sabırlı olmak lazım
İlk sabır diyorum çünkü PHP’yi öğrenmeye başlamadan önce bu konuda anlaşmamız gerekiyor. Eğer hiç yorulmadan, az kafa yorup, bir kaç bilek ve parmak hamlesiyle ve çok kısa zamanda öğrenemeyeceğin kadar şey öğrenerek köşeyi dönmeyi planlıyorsan, seni bu işten kâr yerine zarar ve bunalımla çıkabileceğin konusunda uyarıyorum.
Tabii bu yanlızca başlangıcın için geçerli. Başlangıç dönemini atlattıktan sonra bir kaç parmak ve kıvrak zeka hamleleriyle gerçekten köşeyi dönebilirisin. Hatta başkalarınında döneceği köşeler bile oluşturabilirsin.
Neden sabır lazım? Öğrenmek uzun mu sürüyor?
Kesinlikle hayır. İnternette “15 dakikada PHP öğrenin” bile gördüm ben. Bu konuda rekabet yapmak gibi bir derdimiz yok tabii ki ama bu zaman sana bağlı. Sabır meselesi daha çok programlamanın içinde lazım olacak. Bu temelleri öğrenmen belki dakikalarını alacak, bu kişiden kişiye göre değişir ama sonrasında…
Bir çalışmayı kodlamaya başladığında bazen tek bir nokta işareti yüzünden hata alacaksın ve o noktayı bulman saatlerini alacak. Halbuki basit bir sorun ama inan gerçekten şaşıracağın hatta bazen suç benim kodumda değil PHP’de ya da bu kodları işleyen bilgisayarda diyeceksin. İşte bu tip aksaklıklardan ve bazı sorunlardan kurtulup ilerlemeye devam edebilmen için sabra ihtiyacın olacak.
Sabırsız mısın?
Eğer sabırlı olmayıp da PHP’yi öğrenme konusunda ısrarcıysan bence ısrarının bir kısmını sabırlı olmakta kullanmalı ve dengeyi sağlamalısın. Yoksa tam bitiş çizgisine gelip, daha çok fazla yolun olduğunu düşünüp, yarışı terkedip, üzücü bir şekilde kaybedebilirsin.
Nereden başlıyoruz?
Şuan bu satırları okurken eğer kendinden eminsen ve içini sabır dolu hisler sardıysa kendine şimdiden bir PHP Developer(Yazılımcı) ünvanı verebilirsin. Çünkü ne demiş atalarımız “sabreden derviş muradına ermiş” ve “sabrın sonu selamettir“, her şey sabır mı ya? diye soracak olursan da; hayır, eğer gerçekten istiyorsan da başarırsın. Çünkü eğer gerçekten başarmak istiyorsan sabırlı olursun (:
Bu kısa motivasyonun ardından artık neler öğreneceğini belirlemenin ve yol haritanı çizmenin zamanı geldi. İşte PHP programlama diline başlamak için öğrenmen gereken temel konular;
- PHP nedir ve neler yapılabilir?
- Kendi PHP sunucunu oluştur ve kodlamaya başla.
- PHP değişkenleri, sabitleri ve dizinleri.
- PHP ile çerezler(cookie) ve session (oturum yönetimi).
- PHP veri tipleri.
- PHP ifadeleri ve operatörleri.
- PHP döngüleri.
- PHP fonksiyonları.
Tüm bu konuların ardından bir level atlayarak orta seviyeye geçeceksin bu konuda ilerleme ivmen her yeni bir şey öğrendiğinde katlanır. Yani başlangıç seviyesini 1 haftada kavrarsan orta seviyedeki çalışmaları yarım haftada kavrayacak hale gelirsin.
Kurcalanacak diğer kaynaklar
Başta büyük bir kısmı Türkçe’ye çevrilmiş ve çevrilmeye devam eden PHP’nin kendi sitesi olan tr.php.net bize bu yolda ışık tutacak, fonksiyonların açıklamalarını bulabileceğimiz ve çoğunun örnekleriyle karşılaşabileceğimiz bir yer.
Sonrasında ise takıldığımız tüm sorunlarda daha öncelerden birilerinin bu konuda yapmış olduklarını bulmamızı sağlayacak kurtarıcımız Google. Ve diğer bakılası ve kurcalanası siteler; w3schools, wikipedia
Geleceğin en parlak ve en faydalı programcılarından birisi olman dileğiyle, başarılar.
Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.
Ben güya çok önceden başlamışdım PHP’ye.İlk başlarken insan sabırsız oluyor çünkü amacı dili öğrenmek değil proje geliştirmek veya para kazanmak oluyor.Şuan sıfırdan hiçbirşey bilmiyormuş gibi başlıyorum.Tabii sabırlı olarak.
@Ali Görkem ; Alicim emek olmadan yemek olmaz 🙂 bu acı bir gerçek sabretmek zorundasın Musa kardeşim belirtmiş yazısında bir noktalı virgül için saatlerce belki php ile boğuşursun. bıkarsın ne hataymış be dersin pes edersin ama aklının orada kaldıgını hissedersin tekrardan bi sakince bakarsın kodlarını teker teker siler siler yazarsın ama sonunda bulursun eğer aklın hatanda takılı kalmıyorsa pek umut yoktur be alicim 🙂 ama azmetmek istemek , isterkende elindekinin kıymetini bilmek gerek para kazanmak istiyorsan cok calısacaksın.. çalışacaksın ve emeklerini karsılığını alacaksın o zaman insanın keyfine diyecek olmaz 🙂 ilk paranı cebine koyarsın o para sana bi mutluluk bi huzur verir sevindiri ve azmini artırır 🙂 ben kendimce DİMAM diye bir yordam ürettim
acıklaması
Deneme
İstek
Mantık
Azim
Merak
Beşlisi bunlar varsa korkma 🙂 bol kodlamalı ve sabırlı günler 🙂
bu anlattıklarım aslında sadece programlama için değil, her işin başarısı için gerekli. Yani adam akılı bir çalışma ve azim ile her şeyi başarabilirsin, bunun sayısız örneği var …
güzel yazı olmuş 🙂
orhan kim tutar seni sende bi konu yazmışsın 🙂
[…] Başlangıç seviyesi olarak varsaydığımız ve şuana kadar anlattığımız temel PHP derslerinden sonra artık derinlere inmeye ve daha fazla fonksiyon kazanmaya başlayabiliriz. […]
Sitenizde paylaşmış olduğunuz bilgilerden faydalanıyoruz. Paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz. Teşekkürler…
Çok haklısın üstat şu an ilerleme aşamasındayım yalan yok maddi kazanç için başladım öğrenmeye ama öyle bi anda kavranacak bişey değil sabır gerek 🙂 Şimdi kaldığım yerden sadece PHP yi son derece iyi şekilde öğrenmek için çalışacağım 🙂
İnanın yakında türkiyenin yıldızı dünyanın kralı olacak bir şirketkurcam
php ile başlıcam
teşekkürler.
heyecanla bekliyoruz 😀
ama sizin bilgilerinize istiyacım var inş. bu siteyle sürekli ilgilenirsiniz.
çok faydalı olmuş teşekkürler
Agabey , ben simdi gelecekde sosyal ag olusturmak istiyorum . Ben hangilerini ogrenmeliyim ? Html , php , javascript , css ???
Sırayla iyi HTML, iyi CSS, biraz JavaScript, orta JQuery, iyi PHP + MySQL, iyi Ajax kullanımı, orta JSON şeklinde ilerleyerek Facebook’a benzer bir yazılım geliştirebilirsin.
.. Kendi azmimde, kendi sabrımda ve kendi cesaretimdfe yükselerek (Hitler) bugün başlıyorum 😀
.. Her efsanenin bir başlangıcı vardır.
Şu kadarını söyleyeyim, anlatımınız o kadar sade ve etkili ki php yi bilmeyenler bile bu anlatımları sırayla okur ve uygularsa çok çabuk kavrayabilirler. Ben php yi daha başlangıç seviyesinde terk etmiştim. Ama şimdi bir hafta içinde tüm anlatımlarınızı hafızama kaydettim diyebilirim. Teşekkürler.
Baba sen ne yaptin ya 😉 Allah razi olsun.
desenize bu sabırsızlıkla ben biraz ögrenirim 🙂
[…] Ne anlama geldiğini ve kod yazma ile ilgili merak ettiğiniz soruları şu siteden bulabilirsiniz: php serüvenleri Mutlaka okuyun, türkçe hazırlanmış çok başarılı bir kaynak. Ben kurulum yapmadığım […]
merhaba. ben php tabanlı script yazmk istiyorum. bunun için hangi dili min. ne kadar öğrenmem gerekir.
sabırsız bir kişiliğim var ama php olmazsa olmaz benim için kendimi mecbur zorlayacağım hadi bakalım 🙂
Merhabalar, öncelikle bu kadar emek edip, yazılarını bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Benim size şöyle bir sorum olacak. 5 seneden beri .net ile yazılım geliştiriyorum, fakat şirketimize ait büyük ölçekli bir web sitesi zamanında dışarıya php olarak yaptırılmış ve şuanda projeyi şirket bünyesine dahil etmek istiyorlar. Benimde php ve mysql konusunda bilgim yok. İnternetten kurs veren yerleri aradım ama .net kursları kadar sağlam bir kursa denk gelemedim. Sizce kursa gitmeli miyim yoksa internetten ve sizin yazdıklarınızdan faydalanıp, bu işin üstesinden gelebilir miyim ?
Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim, iyi günler diliyorum.
Ben hiç kursa gitmedim, internetteki kaynakların yeterli olduğunu düşünüyorum. Öğrenim sürecini hızlandırmak için bu ve benzeri yerli yabancı sitelerdeki eğitim serilerini sırasıyla takip ederek öğrenmenizi tavsiye ederim.
Hızlı dönüş yaptığınız için ayrıca teşekkür ederim. Elbette internetten öğrenilebilir fakat benim aklımda olan soru, canlı bir proje/yönetim paneli, bilgi sahibi olmadığım yazılım dili ve veritabanı karşımda olacak, ve benden karmaşık mysql kodları ve tasarım/yazılım istekleri olacak. Bu konuda biraz çekincelerim var. Bu yüzden size danışmak istedim. İyi günler
Merhaba, sitenize sıkılmadan okuyabileceğim php dersleri ararken ulaştım ve şu an itibariyle başlangıç seviyesindeki konuları bitirdim. Dersler anlaşılabilir ve kısa kısa olması sebebiyle çok işime yaradı, öncelikle teşekkürler emeğiniz için.. Ancak farkettiğim kadarıyla iyi bir yazılım uzmanı olabilmek için iyi derecede php, html, css, biraz java biraz vs vs öğrenmek gerekiyor. Bu baya korkutucu görünüyor bana 🙁
Merhaba, Bugün ilk defa bu siteyle karşılaştım ve bu sayfadaki başlangıç yazınız beni çok heveslendirdi. sitenizdeki tüm konular en ince ayrıntısına kadar yazılmış bana ve diğer arkadaşların işine yarıyacağına eminim. Çok Teşekkür Ederim.
Anlatım oldukça etkileyici. Arkadaşlar çok pis gaza geldiler. Böylelikle Programlamayı öğrenmeyi çoktan kafaya koymuşlardır bile. Ayrıca footer’a bıraktığınız dipnot çok çok iyi 🙂 Teşekkürler 🙂
Bugün ilk defa başladım yazılarınızı okumaya umarım 1 -2 haftada bunu hallederim
Teşekkür ederim.
Merhaba php deyince şunu anlıyorum; sadece kendi işini veya projeni geliştirebilirsin. Ayrıca php uzmanı olmak için sadece php bilmek yeterli olmaz sql dili, linux, veritabanı, html css javascript jquery de bilmen lazım. 10 yazılım firmasından 9 u c dili windows ve c sharp kullanıyor. Php ile makine programlama işi arıyorsan bulamazsın, php daha çok web tabanlı uygulama geliştirmek içindir. Doğru mu anlıyorum acaba?
Teşekkürler.